2015 Armoede: “Nederland geeft te weinig geld uit aan armoedebestrijding”

Nederland voldoet dit jaar al feitelijk niet meer aan de VN-norm om 0,7 procent van het bruto binnenlands product te besteden aan armoedebestrijding. Dat schrijft de Volkskrant donderdag op basis van een berekening van Oxfam Novib.

Minister Ploumen heeft zich hard gemaakt voor de totstandkoming van de nieuwe doelen, maar heeft zelf geen geld om ze te bekostigen. Wat voor een signaal geef je dan af? Peter Ras Door de sterk gestegen kosten voor asielopvang is het budget met bijna een vijfde geslonken, waarmee in praktijk 0,52 procent resteert voor echte ontwikkelingshulp. Zo’n sterke daling was volgens de voorgenomen bezuinigingen in het regeerakkoord pas voorzien vanaf 2016.
Oxfam Novib noemt de zuinige bijdrage van Nederland aan ontwikkelingssamenwerking in de krant ‘een blamage’ voor een regering die de mond vol heeft van ‘meer opvang in de regio’ en het structureel investeren in arme landen om de oorzaken van migratie tegen te gaan.

‘Plundering’
Ook Cordaid hekelt de ‘plundering’ van het budget voor ontwikkelingssamenwerking voor ‘niet ontwikkelingsrelevante zaken’ als asielopvang. De organisaties zijn bang dat Nederland komend weekend een modderfiguur slaat bij de VN-top in New York, als de nieuwe ontwikkelingsdoelen tot 2030 worden ondertekend.
Het streven is dat landen hiervoor 0,7 procent van het bnp reserveren, net als bij de Millenniumdoelen in 2000. Nederland was lange tijd een van de weinige landen die zich hieraan hield, totdat het eerste kabinet Rutte de bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking inzette.
“Minister Ploumen heeft zich hard gemaakt voor de totstandkoming van de nieuwe doelen, maar heeft zelf geen geld om ze te bekostigen”, aldus Peter Ras van Oxfam Novib.” Wat voor een signaal geef je dan af?”

Goed besteed
Minister Ploumen kan zich niet helemaal vinden in de uitspraken van de organisaties. “Nederland is nog steeds een van de grotere donoren wereldwijd op het gebied van ontwikkelingssamenwerking”, zegt een woordvoerster. Volgens de laatste officiële cijfers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) was Nederland in 2014 in absolute bedragen de achtste donor, aldus het ministerie.

“Nederland betaalt al sinds 1992 de eerstejaarsopvang van asielzoekers uit de begroting voor ontwikkelingssamenwerking, in lijn met de internationale afspraken in OESO-verband. Dit geld is goed besteed: Nederland wil mensen graag fatsoenlijk opvangen en goede voorzieningen bieden. Dit geld wordt ook door de OESO gerekend tot ontwikkelingsuitgaven.”

Bron: http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/4148790/2015/09/24/Nederland-geeft-te-weinig-geld-uit-aan-armoedebestrijding.dhtml