Onderzoek; (SP Onderzoek onder 1700 bijstandsgerechtigden) Re-integratiebureaus zijn weinig effectief. Een op de vijf respondenten (19 procent) krijgt hulp van een re-integratiebureau; 77 procent krijgt dat niet. Opvallend is dat een deel van de respondenten wordt begeleid door de re-integratie-afdeling van een sociale werkplaats. De respondenten hebben geen hoge pet op van de begeleiding van de gemeente of een re-integratiebureau. Zes van de tien bijstandsgerechtigden denkt niet dat de ondersteuning van de gemeente of het re-integratiebureau helpt bij het vinden van regulier werk. 18 procent daarentegen denkt dat de hulp gunstig kan zijn bij het vinden van werk en 22 procent heeft daarover geen mening. (SP Onderzoek juli 2013)
‘Slecht, er waren wat gesprekjes gedurende een jaar. Het heeft ruim 4 duizend euro gekost, maar geen concrete baan of zelfs sollicitatiegesprek opgeleverd. Ik moest zelf de verslagen controleren op taal- en spelfouten, zo laag was de kwaliteit van die vrouw!’ (SP Onderzoek juli 2013)
‘Het is net afgelopen. Ik heb de ombudsman ingeschakeld en die is er nu mee bezig. Wat een verschrikkelijke uitbuiting was dat.’ (SP Onderzoek juli 2013)
‘Bij toegespitst maatwerk en training in bijv. telewerk zie ik meer mogelijkheden.’ (SP Onderzoek juli 2013)
‘Soms heb je hulp nodig om ergens een begin te maken aan een nieuwe toekomst.’ (SP Onderzoek juli 2013)
‘Het kan helpen om gebruik te maken van het netwerk van een bureau. Maar het beeld dat ik heb van deze bureaus is wel negatief. Ik heb verhalen gehoord van kennissen dat deze bureaus ook niet veel te bieden hebben. Vaak is het oude wijn in nieuwe zakken.’ (SP Onderzoek juli 2013)
‘Er is nauwelijks werk te vinden in de regio waar ik woon wat past bij mijn parttime baan in het weekend. Ook al zouden er 20 re-integratiebureaus op de zaak zitten.
Bron: SP Onderzoek juli 2013